Напред наши!

 

footbalfans.jpgfootbalfans.jpgfootbalfans.jpg

Колку што јас можам да си спомнам, дури и во основно школо, дури и на спортски натпревари, кога сме го бодреле нашето школо, не навивавме со НАПРЕД НАШИ! ; уште тогаш беше актуелна гасната комора за противниците, па пцовки, па навреди… замисли во основно. На национални спортски натпревари, македонскиот дел од навивачите, во истата гасна комора сакаат да ги стават и „шиптарите“ кои дури и не ги нарекуваме албанци, макар што ни се комшии, пријатели, пријатели на пријатели, партнери и т.н. А самите ние се буниме зашто специјалците од грчката војска пеела навредливи песни за нас, исполнета со најбрутални закани…. Бреј! Значи како се врти капата кога газот ти е загрозен… а и пази, не било кои, ами војската, која за да се стимулира да убива безмилостно, око да не им трепне, очекуваме да пее песни од грчкото „златно славејче“ или пак НАПРЕД НАШИ! ; Па луѓе војска е тоа, мора да се стимулира некако самата, а како поинаку ако не со националистички теми, за кои и не сме и ние баш за фалење.

Да не е новина што грците не изјавуваат симпатии кон нас? Нешто ново е тоа, со кое баш не изневерија и не изненадија. Па која почит би можеле да ни ја покажат, кога ние најмалку сме покажале достоинство, а и ние самите си се потценуваме, а сакаме друг да не цени. Можеби со тоа што името и знамето им го продадовме (каде беа тука интелектуалците, студентите, академиците, синдикатите, ПАТРИОТИТЕ) ? А денес, поради нископрофилни, малограѓански пцовко-пеења, нашите национал-патриотски чувства се длабоко навредени и згрозени.

Усти што само лаат! Тоа е критичката маса кај нас. И повторно, ќе мине недела-две, ќе се заташка работата, ќе се скрие тој скандал позади вестите за ново поскапување на воздухот, бла бла бла, ќе нема македончето излез од гомната кои веќе ја надфрлуваат и гушата и пак ќе затропа на портите од грчката амбасада и конзулство и повторно ќе бере маслинки и портокали отаде јужната граница.

И нас утре некој ќе не гледа со сериозни очи и ќе се воздржи да не се згази од смеење? Па ако земеме обичен пример од секојдневниот (дневно-политички) живот кај нас (дневно-политички, затоа што кај нас постои феноменот на нераскинлива врска на поимите живот и политика) ќе видиме дека најпрво од внатре не јаде црвот. Па очи вадат фактите колку тоа мист`р антачиб`л е виновен за укотвувањето на Македонија на оваа позиција, кој и упорно не носи среде септичка јама и ни вика, не бе цврсто тло е. А тој мист`р, фала на прашање (што би рекле во „Фокус“) се одзвива на Бранко Црвенковски.

Па, доколку има некој уши, нека чуе! Нас на обичните смртници, ни останува само да си се држиме за топки и да кажеме НАПРЕД НАШИ!

Advertisements

~ од мистер ШЛАЈФка на Март 18, 2007.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: