Македонска фрустрација!

Не е ни чудо зашто толку време не шетале по тавани, а сега и кога сме самостојни пак не шетаат. Дијагнозата е едноставна: Македонска фрустрација. Жалам што сеуште не се најде лек за тоа. Нема спор во Македонија, а да не се сведе на нископрофилна кавга на националистичка тема.

Во сите случаи ако мислиш различно од другите, испаѓаш предавник, бугарофил, србофил, гркофил, а всушност Македонецот е ФОБ. Секоја вечер сонува како го мачат Бугари, Срби, Грци, Албанци.

О! жален ти Македонецу.

Не мислев да се занимавам пак со оваа проблематика кај нас, ама на текстот Веронаука нон-грата од Зимски има конкретен пример за ова што го говорам. Текстот си е едно лично мислење на граѓанин на Македонија. Коментарите на тој текст се сосема нешто друго. Нема никаква критика, не држи, и за жал тоа е најчест пример за како тоа „патриотите“ кај нас, размислуваат за дневно-политичките и општествените проблеми.

Погледнете го текстот, и кажете каде тоа е поврзано со Бугари, Срби, Грци, Албанци.

Ова и не е текст за пост, туку за коментар, па тоа и правам сега, коментирам на (за жал) 90% од критичката маса во Македонија.

Денес во 21 век, само ниско-интелектуалните (прости) граѓани на Македонија, можат да се занимаваат со такви нископрофилни билни „патриотски“ препукувања. На крај, па Бугарија прва не призна под уставно име. И? Зашто?

Нај лошата слика кај нас е, што таквите пљампачи немаат леб да јадат (зборам за 90% од народот), па едино место каде што можат да се истурат е на сметка на некој од страна, а никако против тие кои им го направија животот претање во кал. До вчера одеа да се тепаат ако некој близок им замине како монах во манастир, се брцаа во мрвки среде пости, а сега најдоа да зборат за проблематиката во Црквата, како некој бил предавник. Кутри сме. Многу сме кутри.

Нa крај може да се спомене: Лицемерие и Фрустрацијa владее кај нас, и се додека е така, се додека не погледнеме отворено на случувањата кај нас, нема да се ослободиме од инерцијата која не влече на назад.

Advertisements

~ од мистер ШЛАЈФка на Април 8, 2007.

4 Responses to “Македонска фрустрација!”

  1. Христос воскресе! Здраве и щастие ти желая ! 😉

  2. Воистина Воскресе! Благодаря ти, желая ти подобно и на теб.

  3. Nema sto da se dodade na tekstov, samo potvrda na veke kazanoto. a dali ke se pogledne, cinam tesko…

  4. Emi dobre!

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: