Тенџерко атакинг

Вчера за медиумите, даде изјава расколничкиот архиеп. г. г. Стефан, која ни најмалку не ме зачуди, а и верувам никој не се изненадил од изјавените глупости и „духовни“ поуки. Се прашувам, кога ќе се случи од нивна уста да излезат зборовите ГОСПОД, ЦРКВА, ЕДИНСТВО, БРАЌА, КАНОН, БЛАГОСЛОВ и така натаму. Црковниот спор планираат да го решат со отворање на македонска црква во Србија??!? Па како мисли да го расчисти црковниот спор кога само провоцира, и изкажува максимално политичко настроение со провокации, а никако духовност. Тоа впрочем кажува за нивната духовност. Кога еднаш ќе им дојде на дневен ред, решавање на проблемот со единството? Се прават поголеми и од Господ. Па цели 35 години Светиот Дух снизходеше само да има благодет во нивната расколија, а тие нималку нема да „снизходат“ со што би го оставиле префиксот „македонска“ само за момент. Зарем ако го нема префиксот нема да сезнае од каде е таа црква? И каква е таа црква? И што се верниците по нациоалност? Но, УДБА не мисли така. Како инаку би ја контролирала дијаспората ако не со сопствена „Црква“.

Колку и да се должи за ова прашање, залудо е. Зашто се е толку очебијно. Кој има очи да гледа, ќе види. И ако го поставите ова прашање на дневен ред со богослови, теолози, и ред други од редот на МП„Ц“, секогаш кога им завршат оправдувањата и се најдуваат во ќор сокак, одговараат со „Е па тоа е.“ Чудесн теологија. Нова религија ќе се создаде за феномените од МП„Ц“. Само прашање на време е кога ќе се прогласи официјално, сега неофицијалниот поглавар г. (како граѓанинот, а не господин) Б.Ц. зашто еве, веќе го почнаа процесот со меѓусебно делење на ордени за заслуги. Господ нека ни е на сите напомош.

Advertisements

~ од мистер ШЛАЈФка на Јули 22, 2007.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: