40 ракии за адет!

Пазете се од адети, зашто  не здравје, ами ќе ви се земе здравјето, 40 тиганици и 40 ракии ?! Болен адет!

*превземено од а1 интернет вестите. За видео верзија тука.

Штипјани го прославија првиот ден на пролетта

22.03.2008

Денеска сите штипјани се искачија на Исарот. Така го прославуваат првиот ден на пролетта. Празникот е автентичен за Штип, но нема пишани документи за тоа од кога точно потекнува и зошто се празнува.

Обичајот штипјани на 22 март да се качуваат на тврдината Исар потекнува од многу одамна, но никој не знае точно од кога. Обичајот штипјани го прекинале само за време на Втората светска војна, бидејќи тврдината Исар имала големо стратешко значење.

Освен што штипјани се искачуваат на врвот на тврдината Исар, за исполнување на желбите се фрлаат камчиња кон Брегалница. Се што се случува на овој ден е поврзано со бројот 40.

„Треба 40 пати да направите здраво и да фрлите 40 камчиња“, изјави граѓанин на Штип.

Жените на овој ден прават 40 тиганици, а мажите пијат по 40 чашки ракија. Жителите на Исарот тој ден примаат гости.

„Прво, секогаш пуканките се олицетворение за 40-те маченици. Секоја куќа, а и продавачите на патот горе обавезно имаат пуканки“, рече граѓанин на Штип.

Празникот е особено интересен за младите. Тие качувајќи се на Исарот се поздравуваат со 39 луѓе, 40-от го бакнуваат. И постарите веруваат дека фрлањето на 40 камчиња ќе им донесе здравје и бериќет.

Со овој обичај, кои многумина го поврзуваат со христијанскиот празник 40 севастополски маченици и празникот Младенци, штипјани си посакуваат здравје и бериќет.

Advertisements

~ од мистер ШЛАЈФка на Март 23, 2008.

11 Responses to “40 ракии за адет!”

 1. A бе само кој ќе остане зив после 40 ракии
  😀 ……… страшна работа се адетите хахахахх

 2. Така сме опстоиле :))))

 3. Качество друзей тоже надо учитывать. Дональд Трамп, например, на двадцатку потянет.

 4. Ой, благодарю

 5. Здравствуй! Спасибо за подаренные хорошие эмоции…

 6. Занятно пишете, жизненно. Все-таки, для того, чтобы делать по-настоящему интересный блог, нужно не только сообщать о чем-то, но и делать это в интересной форме:)

 7. Так зачитался, что пропустил любимую передачу)

 8. Мне кажется очень полезная штука

 9. Спасибо

 10. Я удалил эту мысль 🙂

 11. Чюдно!

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: